Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„legkeresettebb” drogok

Magyarországon minden létező drogféle beszerezhető. Az alábbiakban a hazai piacon legkelendőbb kábítószerfajtákat soroljuk föl, hogy azok is felismerhessék az egyes anyagokat, és tudhassák, milyen hatásuk van, akik eddig még nem láttak kábítószert. 

MARIHUÁNA

A marihuána a legelterjedtebb és legolcsóbb drogok egyike. Egy szál marihuánás cigaretta a – a THC-hatóanyag tartalmától függően – 1000-2000 forintért kapható. Megvásárolható emellett kis zacskóban is, adagonként 1500-2000 forintért. A zacskós változat olyan, mint a vágott dohány, csak erős szénaszagú. Kedvelt mint kísérődrog is, sok heroin- és kokainfogyasztó, sőt speedélvező szív el a fő kábítószer elfogyasztása előtt vagy után egy szál füves cigarettát. 

A marihuána alapanyaga az indiai vadkender, a cannabis, amely számos gyulladáscsökkentő és más gyógyhatású anyagot tartalmaz, ezért 1937-ig az Egyesült Államokban a patikákban legálisan meg lehetett vásárolni cannabiskivonatot. 

A cannabisfogyasztás hatására megemelkedik a vérnyomás, és megtelnek vérrel a szemet körülvevő vérerek; ezek hatására alakul ki a rendszeres marihuánafogyasztóknál a „piros szem”. A fű feloldja a gátlásokat, javítja a vizualizáló képességet, megváltoztatja az időérzéket – a percek, a fűélvező számára óráknak tűnnek. 

KOKAIN

A kokain grammonkénti 12-15 ezer forintos ára miatt a felső tízezer kábítószereként tartják nyilván. A rendszeres fogyasztó naponta egy gramm kokaint képes elfogyasztani. Jellemző fogyasztása az orron keresztül történő szippantás; a hófehér színű, igen finom porcukorhoz hasonlítható kokainport szívócsővel felszívják, és a drog hatóanyaga az orr nyálkahártyáján keresztül jut a véráramba. A rendszeres kokainfogyasztó orra emiatt kissé megdagad, orrnyílásuk felmart, esetenként véres. 

Jellemző hatása a jelentős hangulatjavulás, teljesítménynövekedés, fogyasztása esetén csökken a fáradságérzet és az étvágy, fokozódik ugyanakkor a szexuális vágy. Nagyobb mennyiségű kokain elfogyasztása esetén a szer ellentétes hatást válthat ki: szorongást, indokolatlan agresszivitást és impotenciát. A kokain hatására nő a vérnyomás és a pulzusszám, emiatt rendszeres fogyasztása szívritmuszavarokat, koszorúér-megbetegedéseket és epilepsziás rohamokat idézhet elő. 

EXTASY

A legnépszerűbb diszkódrog, különböző rajzokkal díszített tabletta formájában kapható szemenként – minőségtől függően – 1500-2500 forint közötti áron. Hatását a fogyasztást követő 30-40 percen belül kezdi kifejteni, és mintegy négy-hat órán tartja fenn, bár enyhébb formában a hatása egy-két napig is érezhető. Az extasy, amolyan „minden rendben van” érzést vált ki, megemeli a vérnyomást, fokozza a pillanatnyi teljesítőképességet. Fokozza az érzékeket, bár olykor erősen torzítja is őket – a diszkóbalesetek többsége éppen azért következik be, mert az extasy hatására a sofőr túlértékeli maga és autója teljesítőképességét. Csökkenti a fájdalomérzetet, ezért képesek az extasyfogyasztók órákon keresztül táncolni, ugrálni a monoton ütemű zenére. 

HEROIN

A heroin az egyik legveszedelmesebb kábítószer. A feketepiacon beszerezhető barnás színű – bár létezik fehér is –, enyhén ecetszagú por ópiumszármazék, bódítószer. A dílerektől úgynevezett pakettekben kapható, egy-egy adag (pakett) általában 0,3-0,5 gramm tiszta heroint tartalmaz – a többi liszt, krétapor, kinin –, és a fogyasztónak 3000-5000 forintjába kerül. Jellemzően intravénásan „fogyasztják”. Az oldatot vattán keresztül szívják fel a fecskendőbe – a vatta a szűrő szerepét tölti be. A heroint kiskanálban citromsavval együtt hevítve oldják fel, ezért a heroinistáknál mindig található citrompótló és vatta, bár ez utóbbi használatától sok fogyasztó eltekint. 

A heroin eufóriát okoz, melegséggel, kellemes érzéssel tölti el a fogyasztót, bár a klinikai kísérletekben részt vevők egy része ezzel ellentétes hatásról is beszámolt. Elfogadott tétel, hogy a heroin hatása személy-, azaz fogyasztófüggő. 

A heroin a véráramba jutva azonnal érezteti hatását, és rövid idő alatt, azaz már néhány adag elfogyasztása után, erős függést okoz. Lelassítja a légzést és a vérkeringést, a fogyasztó pupillái beszűkülnek, látásának élessége csökken. A heroin gátolja a köhögési reflexet, a heroinisták nem tudják kiköhögni a szájukba, torkukba került idegen testeket, emiatt szélsőséges esetben – vagy ha a drogos egyedül drogozik – fulladáshoz vezethet. 

SPEED

A speed az amfetaminok családjába tartozik. Stimuláns, a második világháború idején a német hadseregben a tengeralattjárók személyzetének az ételébe adagolták, hogy jobban elviseljék a nehéz és unalmas tengeri utazásokat. Napjainkban a vizsgára készülő egyetemisták kábítószere. Leggyakrabban fehér, olykor színezett por formájában kapható, grammonként 3000-4000 forint közötti áron. Többféleképpen fogyasztják: vannak, akik az orron keresztül szippantják fel, mint a kokaint, mások feloldva, intravénásan, mint a heroint. A speed másodpercek alatt kifejti hatását, ami – az adag nagyságától és a fogyasztó szervezetének drogtűrő képességétől függően – négy-nyolc órán keresztül fennmarad. A speed nyomelemei azonban egy héttel később is kimutathatók a vizeletből – például egy rendőrségi ellenőrzés során. 

A speed rendszerint eufórikus hatást vált ki, emellett a fogyasztókon megfigyelhető az éberség, a tettrekészség, az érzékenység, a jó hangulat. Többnapos használat esetén azonban ennél a szernél is – mint a kokainnál – ellentétes hatás tapasztalható: nyugtalanság, ingerlékenység, fejfájás, erős szívdobogás és ésszerűtlen viselkedés jellemzi a fogyasztót. A speed erős függőséget okoz, hamar hozzá lehet szokni, s mind nagyobb adagokra van szükség ahhoz, hogy ugyanazt a pozitív hatást érje el a fogyasztó, mint az első alkalmakkor.