Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A drogválasztás

2008.04.06

A drogválasztás

 

 

A tartós drogfogyasztóknál általában a drogválasztás (hogy milyen drogra szoknak rá) nem tudatos. A drogválasztásnak nincs tudatos indítéka. A droghasználó vágya, hogy mesterséges módon csökkentse azt a szenvedést, amelyet saját pszichés eszközeivel nem tud enyhíteni. Főleg narcisztikus konfliktusok uralkodó jellege a tartós drogfogyasztás. Mindenkinek van saját énképe, amelyek gyakran nem a valós képet fedik. Pl.: "Az életemben mindennek el kell érnie a csúcsot. Nem tudom elfogadni a dolgokat olyannak, amilyenek. Egy konkrét esemény mindig csak gyenge utánzata a lehetségesnek. Úgy néz ki, hogy az élet minden dolga rosszabbul alakul, mint amire képes lennék".

Opiátok, barbiturátok: képesek fékezni vagy meggátolni a belső és külső feszültségek átélését, lecsendesítik a düh, a szégyen, a magányosság érzését és az ezek keltette szorongást. Eufórizáló hatásuk miatt minden kerek és egész. Gyakran a drogos úgy érzi, hogy amit tesz, annál sokkal többre lenne képes, ez okozza a belső konfliktust, amit a drog elsimít és helyettesít. Ez a konfliktus a "túlhajtott remény".

Hallucinogén drogok: az ürességérzés, a közöny és a jelentéktelenség-érzés ellen hatnak. Úgy tűnik, hogy a drog azt az illúziót kelti, hogy használója misztikus módon korláttalan, hatalmas erők lelhetők benne és a világ is korlátlan lehetőségekkel kecsegtet. Mesterségesen állítja vissza az ideálokat és értékeket. Ez a mesterséges ideálképzés nagyon önhatalmú és sajátos, hasonlít a mozi és tv gyártotta ideákra, ideálokra. Ezáltal valóban jelentős a hasonlóság a hallucinációs élmény és a tv-nézésbe való belefeledkezés között. (Nem véletlenül nevezik "belső mozizásnak".)

Amfetaminok, kokain, stimulánsok: sok hasonlóságot mutatnak a hallucinogénekkel, szintén csökkentik a közöny érzését. A stimulánsok az agresszív uralkodás, a kontroll, a legyőzhetetlenség és a nagyszerűség érzését nyújtják. Éppen ezért a depresszió, értéktelenség, gyengeség és kishitűség elhárítását szolgálja.