Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kábítószerrel való visszaélés defíniciói

2008.04.06

Kábítószerrel való visszaélés definíciói

 

A drogokkal való visszaélés szokványos meghatározása egyszerűen a társas együttélés szabályaiból indul ki:

  • Bármely drog olyan önhatalmú használata, amely eltér az orvosi előírástól vagy az adott kultúra által elfogadott társas konvencióktól.
  • A központi idegrendszerre ható anyagok, többnyire drogok olyan illegális, nem orvosi használata, amely képes a mentális állapot olyan megváltozására, ami eltér a társas normáktól és meg nem felelőnek, nem kívántnak, ártalmasnak, fenyegetőnek vagy bármely kis mértékben is, de a kultúrától idegennek minősül.


Pszichológiai szempontból:
Drogokkal való visszaélés minden olyan, tudatállapotot módosító szer belső változást célzó használata, amely átmenetileg vagy tartósan befolyásolja a társas, a kognitív vagy a motoros funkciókat, avagy a testi egészséget, függetlenül attól, hogy az adott drog legális-e vagy sem.

 

A kábítószer-használat formáinak megkülönböztetése

A kábítószer-használóknál három csoportot különböztetnek meg:

Próbálkozók, vagy alkalmi droghasználók. ők alkotják az összes drogvisszaélők kb. 90%-át. Úgy általános orvosi, mint pszichiátriai szempontból, ők kevés problémát jelentenek. Mégis a közvélemény, a bűnüldözés és a preventív erők nekik szentelik a legtöbb figyelmet. A próbálkozó csak ritkán használja a szert, és nem érzi úgy, hogy feltétlenül szüksége van a hatására. A kíváncsiságon túl azért veszi be a drogot, hogy elkerülje a kínos élményt, amit a kortárscsoport normáinak megszegése adna. Inkább egy "beavatási ceremónia" részese akar lenni, mintsem a kábulatot keresi. Természetesen kényszeres droghasználóvá is válhat.

Kényszeres droghasználók. ők jelentik az igazi problémát. Rájuk illik az a megállapítás, hogy a droghasználat csupán a mélyen meghúzódó problémák egyik tünete. A kényszeres droghasználó azt érzi, hogy a drog által keltett állapot megszabadítja attól, ami gyötri, és azt nyújtja neki, ami hiányzik számára. Nem tudja nélkülözni a "feldobott" állapotot, annak ellenére, hogy annak veszélyeivel többnyire teljesen tisztában van.

"Hétvégi" droghasználók. Az előző két csoport között tartjuk számon azokat, akik a drogokat kikapcsolódásképpen használják. Náluk a drog funkciója olyasmi, mint az alkoholé vagy a marihuánáé. ők általában azt állítják, hogy a kontroll átmeneti feladásában nincs semmiféle kényszeres jelleg, teljesen szabadon döntenek, hogy használják-e a szert vagy sem. Természetesen kényszeres droghasználóvá is válhat.